CHP'li Erdem hızlı tren kazasını hatırlattı ve 'hesap sorulmalı' dedi

Haber Giriş : 20 Temmuz 2007 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Pamukova'da 22 Temmuz 2004'te meydana gelen hızlı tren faciasının hesabının sorulması gerektiğini bildirdi.

Erdem, yaptığı yazılı açıklamada, üç yıl önce meydana gelen kazada 41 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve ?Yetkililerin, ?Ben yaptım oldu' mantığı sonucu meydana gelen kaza takdir-i ilahi olarak değerlendirildi. Doğal olarak ateş düştüğü yeri yaktı? dedi.

Kazanın üzerinden tam 3 yıl geçmesine rağmen, siyaseten sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadığını belirten Erdem, şöyle dedi:

?AKP bir anlamda kendi kadrolarını dokunulmazlık zırhına sardı, sorumluluk makinistin üzerine yıkıldı. Kimsenin aklına da madem kamu görevlisi suçlu yok, suç da yok, o halde hızlandırılmış tren seferleri neden yapılmıyor diye sormak gelmedi. Vicdanlar da, kalemler de sustu, veya susturuldu. Kalemler ve vicdanlar ne kadar susarsa sussun, biliniyor ki, her türlü ekonomik veya sosyal etkinlikte yeri olan ulaştırma, büyük altyapı yatırımları gerektiren, ayrıca işletimi yüksek maliyetli sistemdir? dedi.

DERS ALINMADI

Yapılan yanlışlıklardan ders alınmadığını öne süren Eşref Erdem, 5 Aralık 2005'te gerçekleştirilen temel atma töreninde, Başbakan Erdoğan'ın, ?Ankara-İstanbul arasında çalışacak hızlı trene bilet alın? sözlerini hatırlatarak ?Başbakan'ın sözleri bir kez daha havada kalmıştır. Ama, AKP'nin seçim bildirgesinde hızlı tren hattının Ankara-Eskişehir arasındaki kesiminin tamamlandığı ve deneme seferlerinin başladığı yazılmıştır. Nerede bu hızlı tren ve deneme seferleri nerede yapılıyor acaba? diye sordu.

Söz konusu proje ile 160 km daha kısa olan ve gerçek hızlı tren hattı diye bilinen Ayaş tünelinden vazgeçildiğini ifade eden Erdem, bu hat için harcanan yaklaşık 500 milyon doların toprağa gömüldüğünü savundu.

Yük taşımacılığı açısından büyük önem taşıyan ve Ankara-İstanbul hattı üzerindeki rehabilitasyon projesinden de vazgeçildiğini belirten Erdem, halen Ankara-Eskişehir arasında mevcut yolcu trenleri ile seyahat süresinin 2 buçuk saat olduğunu bildirdi. Erdem, şunları söyledi:

?Bu yıl dönümünden, akıla, bilime, birikime uygun sonuçlar çıkarılmalı ve bir kez daha can ile mal kaybına neden olmayacak önlemler alınmalıdır. Önümüzdeki süreçte başta demiryolları olmak üzere ulaştırma sektörüne ve sorunlarına Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarındaki ruh ve kararlılıkla sahip çıkılmalı, bu sorunlara katılımcılık esası çerçevesinde kalıcı çözümler getirilmelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber